image description

Elfelejtett tápanyag?

Written by Test Author

Egyszerű módszer a hozam növelésére és a minőség javítására

A kénhiány egy világméretű probléma, amely fokozatosan növekszik, és negatív hatással van a termésmennyiségre és a minőségre. Mivel a ként korábban, még mielőtt az erőművek kénkibocsátásait csökkentették volna szinte mindenütt légköri lerakódás útján vették fel a növények, így most új kénforrásra van szükség. A talajban maradó mennyiségek évtizedek óta elfedik a kénhiányt. Fokozatosan azonban a hatások jelentkeztek, különösen a magas kénigényű növényeknél, mint például a gabonafélék, az olajrepce stb.

A kénhiány szintén észrevétlen marad a hasonló hiánytünetek miatt, mint a nitrogénhiány esetében. A mezőgazdasági termelők gyakran összekeverik az egyik hiánytünetet a másikkal, és megpróbálják azt további N alkalmazásokkal kijavítani. Ez a megoldás nyilvánvalóan nem működik, mivel a kísérletek kimutatták, hogy a nitrogénműtrágyák kijuttatása hatástalanná válhat, ha hiányzik a kén. Így a kiegészítő nitrogén nem kerül felhasználásra, és elveszik a levegőbe vagy a talajvízbe, károsítva a környezetet. A kén nélkülözhetetlen mozgatórugója és szerkezeti eleme az aminosavak képződésének növényekben nitrogénből, például a cisztein és a metionin. Ha nem áll rendelkezésre elegendő kénmennyiség, a növény nitrogén-feldolgozása megszakad. Általános szabály, hogy minden kiló kén 10 kilo nitrogént képes teljes mértékben felhasználni a növekedéshez és a hozam kialakulásához.

image description
2015-ben a Kén Intézet (TSI) becslései szerint a világ kénigényének kevesebb mint fele teljesült - ez 12,5 millió tonnás globális hiány. A helyzet legsürgetőbb Ázsiában (különösen Kínában, ahol a TSI becslése szerint a szántóföldi talajok mintegy 30% -a kénhiányos, ami 40 millió hektárnak felel meg). Hasonlóképpen nagy hiányosságokat találtak másutt, többek között Afrikában, valamint Észak- és Dél-Amerikában, 1,0–1,6 millió tonnás deficittel 2015-ben
image description
Búza S hiányt (balra) és N hiányt (jobbra) mutat

A ként tartalmazó aminosavak viszont enzimek és másodlagos növényi termékek prekurzorai, és közvetlenül részt vesznek az anyagcserében; védik a sejteket az oxigéngyökök és a nehézfémek méregtelenítésével; részei a vitaminoknak (tiamin (B1), biotin (H)); koenzimek, amelyek részt vesznek a fotoszintézisben, a zsírsav-szintézisben és a fehérjék szerkezeti funkciójában. Végül, a kén fontos alkotóeleme sok ízadó anyagnak, mint például a mustárolaj és a póréhagymaolaj.

Manapság kötelező a kéntartalmú műtrágyázás, és széles körű kéntartalmú műtrágyákat kell biztosítani a mezőgazdasági termelők számára annak érdekében, hogy a mezők megőrizzék tápanyag-egyensúlyukat Thomas MannheimHead of Global Agronomic Advisory and Research & Development

Manapság kötelező a kéntartalmú műtrágyázás, és széles körű kéntartalmú műtrágyákat kell biztosítani a mezőgazdasági termelők számára annak érdekében, hogy a mezők megőrizzék tápanyag-egyensúlyukat. Növekszik a mezőgazdasági termelőkre nehezedő nyomás a magasabb terméshozam elérésére, miközben a mezőgazdasági földet hatékonyabban használják fel. A kén az megoldás kulcsfontosságú része, és olyan kéntartalmú műtrágyáink, mint például az stimulUS, Croplex vagy UAN + S, SOP és AS, kiegyensúlyozott támogatást nyújthatnak és javíthatják a termést.

Oszd meg ezt a posztot
Összes kísérlet és szaktanács