image description

Nagyobb hatékonyságú műtrágya (EEF) – intelligens megoldás a növekvő kereslethez

A nitrogén felhasználása mindig jelentős környezeti N veszteségekkel jár. A növények N-felvétele egyenetlen, és a növekedés fejlődési szakaszától függ. A növényi élet kezdetén csak kis mennyiségű nitrogént vesz fel a növény, majd a felvétel jelentősen növekszik, és a tömegnövekedés szakaszában eléri a maximális értéket, és a növényi érettséghez közel esik.

Ha lehetséges lenne a tápanyag-ellátás szinkronizálása a felvételi igénnyel, ez az optimális növénytáplálást, a tápanyag-felhasználás fokozott hatékonyságát, a műtrágyázás magas gazdasági hatékonyságát és a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálását jelentené. A növény tápanyag igényének megfelelő többszörös alkalmazás nem hatékony megoldás, mivel munkaigényesebb, nagyon függ az időjárástól, növeli az energiaköltségeket, a talaj tömörüléséhez vezet, és végül nem teszi lehetővé a jelentős N-veszteségek elkerülését. A megoldás a műtrágya korszerűsítése, a természetes lebomlási folyamatok lelassítása és hatékonyságának növelése.

image description
Nitrogén felvételi görbe
Az NI, UI és SRF / CRF olyan lehetőségek, amelyek megközelítik az optimális megtermékenyítést, ahol a tápanyag-felszabadulás szinkronban van a növény felvételével.

A piac számos fokozott hatékonyságú műtrágya (EEF) technológiát kínál, hogy jobban összehangolja az N kínálatát / elérhetőségét a növények általi felvételtel. Az EEF műtrágya termékek, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok elérhetőségének növelését és a környezet tápanyag-veszteségének csökkentését, például gáznemű veszteségeket, kimosódást vagy lefolyást a megfelelő referenciatermékhez viszonyítva. Ezek a Stabilizált és szabályozott / lassan felszabaduló műtrágyák kategóriájába sorolhatók.

A szabályozott (CRF) és a lassan felszabaduló műtrágyák (SRF) célja a tápanyagok időben optimalizált kibocsátása a növény tápanyagigénye szerint. A CRF konvencionálisan oldódó műtrágyák, amelyek védő polimer bevonattal vannak bevonva, amely szabályozza a víz penetrációját a mikropórusokon és ezáltal a műtrágya feloldódását. A polimer bevonattal járó CRF egyik nagy kérdése a bevonó anyagok talajban lebonthatósága, hozzájárulva a mikro-műanyag felhalmozódáshoz. Ami az SRF-et illeti, például a karbamiddal szembeni védő kénbevonat esetén az N felszabadulását a védő kénbevonat mikrobiális és hidrolitikus lebomlása teszi lehetővé. Ugyanakkor ebben az esetben az N kibocsátását nem lehet jól szabályozni. Például, mivel a szemcsék nem kopódnak el, és a kénbevonat repedései és hiányosságai a nitrogén nagyon gyors felszabadulásához („felszakadáshoz”) vezethetnek, amikor vízzel érintkeznek.

A stabilizált műtrágyák viszont okosabb megoldásnak tűnnek. A nitrifikációgátlóval (NI) vagy az ureázgátlóval (UI) elősegítik az kijuttatott N hosszabb rendelkezésre állását, mivel a normálisan előforduló N veszteségek jelentősen korlátozottak, és ezért a növények hatékonyabban táplálkoznak. Mindkét inhibitor esetén megegyezik, hogy ideiglenesen gátolják a nitrogénforgalmi folyamatokért felelős enzimeket (karbamid-hidrolízis (UI) vagy a nitrifikáció első lépése (NI)), és ezzel védik az N-t az illékonyságtól, kimosódástól vagy gáznemű N2O-kibocsátástól. Ennek eredményeként az N már elérhető és természeti szükségleteinek megfelelően szállítja a növényeket.

 

A stabilizált műtrágyák elősegíthetik a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelését és fedezhetik a növekvő népesség igényeit, számos agronómiai, gazdasági és környezeti előnyt biztosítva, például magas növénytermesztési hatékonyságot, alacsonyabb felhasználási költségeket, csökkent környezeti hatásokat, valamint a termés javításának szükségességét. Ezen felül a stabilizált műtrágyák használata lehetővé teszi a szabályok betartását és elkerüli a szankciókat, amelyek arra ösztönzik a termelőket, hogy minimalizálják a műtrágya éghajlati és környezeti hatásait.

Tudjon meg többet a mi EEF termékeinkről az ENTEC-ről és az UTEC-ről.

Oszd meg ezt a posztot
Összes kísérlet és szaktanács